Schitterend Romeins

zaterdag 4 oktober 2014 t/m maandag 13 april 2015

Het Stadsmuseum brengt deze winter een ode aan de mooiste Romeinse vondsten van Woerden. De hoofdrol in de tentoonstelling is weggelegd voor de zojuist gerestaureerde Romeinse paradehelm uit de 2e tot 3e eeuw na Chr. De helm werd al in juli 1999 tijdens het uitbaggeren van de Singel gevonden. Na grondige restauratie is deze bijzondere Romeinse vondst nu eindelijk door het publiek te bewonderen!

Castellum Laurium

Op de plek waar Woerden nu ligt, lag ooit het Romeinse castellum Laurium. Deze legerplaats bewaakte de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, de Limes genaamd, en werd waarschijnlijk rond de jaren 40 na Chr. gebouwd. In dit castellum waren gedurende twee eeuwen maximaal 500 soldaten gelegerd. Na de Bataafse Opstand maakten deze soldaten deel uit van het Cohors XV Voluntariorum. In Laurium woonden echter niet alleen soldaten. Rondom het castellum groeide ook een handelsnederzetting, de zogenaamde vicus. De bevolking van de vicus bestond onder andere uit ambachtslieden en winkeliers die handel dreven met de soldaten.

De schatkamer in de tentoonstelling Schitterend Romeins laat zowel militaire vondsten zien, als persoonlijke en luxe objecten van de bewoners van de vicus. Veel van de objecten waren tot nu toe verborgen in privécollecties. Het Stadsmuseum verzamelde de topstukken en toont deze nu voor het eerst aan het publiek. Zo is er een bewerkte inktpot en stilus (schrijfstift), een bronzen armband met spiraalmotieven, een manicureset, een pincet, een rijkversierde dolk en een goed bewaard gebleven koperen munt. Het hoogtepunt in de schatkamer is echter de Romeinse paradehelm.

Blinkend uit de bagger

De helm werd in 1999 gevonden tijdens het uitbaggeren van de Singel. Een graafmachinist zag een blinkend stuk metaal afsteken tegen de zwarte, teerachtige bagger. Na berging bleek het te gaan om een helm van messing uit de tweede tot derde eeuw na Chr. De helm is gebruikt door een ruiter en bestaat uit een bolvormige helmkap met aan de achterzijde een lang nekdeel en een brede nekplaat. Het dunne materiaal en de prachtig versierde kam met de kop van een adelaar wijzen erop dat hij alleen is gebruikt voor oefeningen en parades. De vogel heeft een mooi uitgewerkt verenkleed en zwarte kraalogen van glaspasta. In het uiteinde van de snavel zit een gat waardoor waarschijnlijk een ring met een sierelement heeft gehangen. Nu hij gerestaureerd is, vormt de helm een archeologisch topstuk waarvan in Europa nauwelijks vergelijkbare exemplaren bekend zijn.

Kom dus naar het Stadsmuseum en bewonder de Romeinse schatten uit Woerden!

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de bereidwillige medewerking van: Pieter de Breuk, André Gerritsen, Hans Kooijman, Mart Scheer, Gerrit van der Vlist en in het bijzonder André van der Ende, de gemeente Woerden en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

De paradehelm werd gerestaureerd door restauratieatelier Restaura in Haelen.

Delen: