Vroedschapszaal Stadsmuseum Woerden

Vroedschapszaal

Het kroonjuweel is de Vroedschapszaal met zijn eikenhouten betimmering uit 1610 en historische inrichting. De leden van de vroedschap kunnen zó in het zeventiende-eeuwse meubilair aanschuiven om mee te praten over zaken van het stadsbestuur, om besluiten te nemen of bij de haard een glas te drinken. Een glas dat gevuld kan worden uit een van de twee tinnen Stadskannen uit 1542, die te pronk staan boven het ingangsportaal.

Bewaard bleef ook de burgemeesterskist uit 1611, waarin waardevolle stadsdocumenten opgeborgen konden worden. Voor de veiligheid had de kist drie sloten, waarvan de sleutels bij verschillende personen in bewaring waren.

Voor de bezoeker de Vroedschapszaal betreedt, passeert hij het kabinet, vroeger de werkruimte van de gemeentesecretaris. Wanneer het kabinet niet wordt benut voor tentoonstellingen, is er een aantal tekeningen van Leo Gestel uit eigen bezit te zien.

Schilderijen

De Vroedschapszaal is verder behangen met belangrijke schilderijen uit de collectie. Dit betreft onder meer landschappen van Herman van Swanevelt, Cornelis Vreedenburgh en Victor Bauffe en het oude schilderij op paneel dat het Beleg van Woerden in 1575/76 toont.

In 2014 kreeg het Stadsmuseum een uniek schilderij van Cornelis Springer (1817-1891) in bruikleen genaamd Gezicht op de Vischbrug te Woerden uit 1854. Het biedt een prachtige historiserende kijk op een van Woerdens oudste locaties. Uiteraard is dit schilderij in de Vroedschapszaal te bezichtigen. Daar hangt ook een ander werk van Cornelis Springer: Raadskamer in het Stadhuis te Woerden, uit 1849.

Kijk hier naar een korte videorondleiding in het Vroedschapszaal door rondleider Ans Bierlaagh.

Van Rossem vertelt
In april 22 maakte RTV-Utrecht opnames van de bekende historicus Maarten van Rossem in de Vroedschapzaal in het kader van de serie 'Van Rossem vertelt'. Bij het schilderij van het Beleg van Woerden gaat hij in het gesprek met de museummanager en vertelt hij boeiend over de Spaanse belegering van Woerden in 1575/76. 

Kijk hier voor de aflevering (14 minuten).