Rood!

zaterdag 1 september 2012 t/m zondag 28 oktober 2012

Vanaf zaterdag 1 september is in het Stadsmuseum Woerden twee maanden lang een gedeelte van de tentoonstelling ‘Rode Woerdenaren’ te zien. De tentoonstelling bestaat uit foto’s van roodharigen genomen door Willem Hoogendoorn. Hoogendoorn, beroepsfotograaf en zelf roodharig, deed in oktober 2011 een oproep op facebook en twitter. Niet lang daarna stroomden de reacties binnen, tot in totaal 160 rode Woerdenaren zich hadden aangemeld. Deze mannen, vrouwen, kinderen en bejaarden met knalrood, roodblond en rossig haar en met of zonder sproeten, werden allemaal door Hoogendoorn voor de camera gezet.

Rood!

Rood is een zeer zeldzame haarkleur. Minder dan 1% van de wereldbevolking heeft rood haar en de verwachting is dat dit percentage in de toekomst nog kleiner wordt. Hoeveel roodharigen zijn er eigenlijk in Woerden? Deze vraag was voor Willem Hoogendoorn de aanleiding voor zijn portretserie. In zijn foto’s belicht hij de unieke kenmerken van roodharigen zoals de structuur en kleur van het haar, een blanke huid en sproeten. Hoogendoorn streeft ernaar niet alleen het uiterlijk van roodharigen vast te leggen maar ook het unieke, ‘ware’ gezicht van de geportretteerde. Deze bijzondere kenmerken en het koesteren ervan staan centraal in de tentoonstelling.

Verschillende locaties

De portretserie, bestaande uit 160 foto’s, is onderverdeeld in thema’s zoals haar in beweging, sproeten en genetisch bepaald. Ieder thema is te bewonderen op een andere locatie waar entree altijd gratis is. In het Stadsmuseum Woerden zal de serie genetisch bepaald worden ondergebracht. De foto’s belichten het erfelijke aspect van rood haar en zoomen in op gezins- en familierelaties.

Alle rooien op de foto

Op zaterdag 1 september wordt de tentoonstelling op alle locaties geopend. Het startschot wordt gegeven door middel van een groepsfoto van alle roodharige Woerdenaren op het bordes van de Petruskerk op het Kerkplein. Niet alleen deelnemers aan het project zijn welkom. Onder het motto ‘hoe rooier hoe mooier’ zijn alle rode Woerdenaren uitgenodigd om zich om 13:00 uur te verzamelen en op de foto te gaan. Dresscode: blauwe bovenkleding. De organisatie hoopt op minimaal 200 deelnemers!

Stadsmuseum Woerden

De foto’s bij het thema genetisch bepaald zijn te zien in de hal van het Stadsmuseum Woerden. De entree voor de hal is gratis en het Stadsmuseum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag van 13:00 tot 17:00 uur. In de eerste twee weken van september is in de zalen op de eerste verdieping de tentoonstelling Keuzes uit de Kunstkring Woerden te bewonderen. Vanaf zaterdag 8 september kan je genieten van de nieuwe tentoonstelling Puur Pigment met prachtige pastels van Onno Boerwinkel, Theo de Feyter, Lau Heidendael, Bert Osinga, Joanna Quispel en Janneke Tangelder. Deze tentoonstelling loopt t/m 18 november 2012.

Delen: