Tentoonstelling stadsmuseum Woerden: In den Vreemde, Tien textielkunstenaars en de reizen van Bonifatius

In den Vreemde, Tien textielkunstenaars en de reizen van Bonifatius

woensdag 9 september 2020 t/m zondag 31 januari 2021

Een bijzondere tentoonstelling met verhalende textielkunst naar aanleiding van het Bonifatiusjaar.
In 2020 is het precies 1300 jaar geleden dat de Engelse monnik Bonifatius van Rome naar de lage landen trok en aankwam in Woerden. Alle werken van de tien textielkunstenaars zijn geïnspireerd op dit verhaal en dat resulteert in een hele bijzondere tentoonstelling met onverwachte invalshoeken.

Dertienhonderd jaar geleden bezocht Bonifatius Woerden en Breukelen tijdens zijn tweede reis naar Utrecht en ommelanden. Hij liet er zijn sporen na, getuige de Pieterskerk in Breukelen en (waarschijnlijk) de Petruskerk in Woerden. Onder de vlag van ‘het goede dat ons verbindt’ organiseren beide gemeentes gezamenlijk een gevarieerd programma voor jong en oud, kerkelijk en niet-kerkelijk. Dat programma is uitgesteld tot 2021 vanwege corona, maar Stadsmuseum Woerden verzorgt met de expositie In den Vreemde, ontmoetingen in verwondering alvast de opmaat voor de viering.  

Het museum werkt samen met tien textielkunstenaars met werk dat zich richt op interpretatie van het 'vreemde’. Bonifatius reisde naar het vreemde land, vol van zijn missie, maar onbekend met waar hij terecht zou komen en wat de reis hem zou brengen. Wie in een vreemde omgeving komt, van ver komt, is verwonderd over al dat nieuwe. Tegelijkertijd is er de spanning van het avontuur en het gevoel van onthechting, immers het vertrouwde en bekende van de omgeving waar men vandaan komt is ver weg. Reizen kan fysiek, maar ook mentaal, als droom of gedachtegang, als wens of uit onderzoeksdrang.   

De werken van de tien kunstenaars vormen samen het verhaal, gelardeerd met teksten over leven en werk van Bonifatius die tot nadenken stemmen. De kunstenaars: Alex Feenstra en Lia Meiborg uit Woerden, Alexandra Drent (Amsterdam), Anke Land (Apeldoorn), Mariëlle van den Bergh (Eindhoven, Hanneke van Broekhoven (Nijmegen), Henrique van Putten (Gouda), Irma Frijlink (Bussum), Esmé Hofman (Wapse), en Wynske de Jong (Akkrum).

Bij de foto: deze mantel met de titel 'New gold dream' is een ontwerp van Alexandra Drent.

 

Delen: