Logboek Restauratie Beleg van Woerden 13 december 2018

Logboek Restauratie Beleg van Woerden 13 december 2018

13/12/2018 - Hans van Dam, van Van Dam Restauraties in Woerden, is op 26 november begonnen met de restauratie van het Beleg van Woerden. Nu al heeft hij een aantal interessante ontdekkingen gedaan!

Bij het uit de lijst halen van het schilderij in zijn atelier, ontdekte Hans dat het schilderij aan de linker- en rechterzijde onder de lijst doorliep. Het schilderij is dus groter dan je eerst kon zien. Zo is Linschoten nu onder de lijst vandaan gekomen!

Hans heeft de voor- en achterkant van het schilderij grondig bestudeerd. De eikenhouten panelen zijn niet van gelijke dikte en breedte en zijn ooit provisorisch verstevigd met latjes.

Door nadere inspectie van het werk onder een loep en UV lampen en na enkele testjes bleek het nog meer overschilderd te zijn dan we in eerste instantie dachten. Het groen in het schilderij is bijvoorbeeld toegevoegd in 19de eeuwse of 20ste eeuwse “restauraties’’.

Na het vastzetten van afbladderende verf met Japans papier en vislijm, is Hans aan de oppervlaktereiniging begonnen. Het door de jaren heen verzamelde vuil verwijdert hij met een grote versie van wattenstaafjes. Echt een geduldklus!

Ook de overschilderingen verwijdert Hans. Geleidelijk verdwijnt het groen en komt er een grijzer schilderij onder vandaan. Maar onder de overschilderingen komen ook details tevoorschijn die al eeuwen niet meer te zien waren, waaronder twee molens ten zuiden van de Vossenschans.

Delen:

Nieuwsbrief

Deze website is voorzien van reCAPTCHA. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Linschoten onder de lijst vandaan gekomen

Twee molens te voorschijn gekomen onder de verf

Schoongemaakt detail met twee soldaten