Boeren van Toen geopend

Boeren van Toen geopend

08/06/2019 - Op vrijdagavond 7 juni opende de tentoonstelling 'Boeren van Toen, de Haagse School in het Groene Hart rond 1900' met een inleiding over de Haagse School door John Sillevis en een toelichting van Arien Heering op het boerenleven in het Groene Hart van nu.

Na een welkomstwoord van conservator Stephanie Rompa gaf zij het woord aan John Sillevis, oud-conservator van het Gemeentemuseum in Den-Haag en Haagse School-specialist. Hij vertelde gloedvol over de schilders die hun ezels en andere schildermaterialen mee naar buiten namen om te schilderen middenin het boerenland van toen. Het Groene Hart was een populaire plek, vooral het dorp Noorden was in trek. De betrokken schilders deden wel hun best om het gezelschap daar klein te houden, want het pure boerenleven mocht niet teveel onder de voet gelopen worden. Sillevis ging ook in op de bewondering van Vincent van Gogh voor de schilders van de Haagse School en op de rol van kunsthandelaars in het stimuleren van de betrokken schilders.

Architectuurhistoricus Arien Heering is kenner van het agrarisch erfgoed; ze is ook lid van de commissie ruimtelijke kwaliteit in de regio. Ze vertelde wat er nog te zien is van het boerenleven uit de Haagse School-tijd in de buitengebieden van de gemeente Woerden anno nu. Dat valt niet tegen, in het Groene Hart zijn nog veel boerderijen behouden en is de oude unieke structuur van het landschap nog goed te zien, als je er oog voor hebt. Heering lichtte toe wat de typische opbouw is van het boerenerf in deze streek, waarbij de vele bijgebouwen op het erf minstens zoveel bijdragen aan het karakteristieke beeld als het hoofdgebouw. Als je dat weet, zie je ze ook mooi terug op de schilderijen in de tentoonstelling!

Van de gasten kwamen veel positieve geluiden over de tentoonstelling. Zowel over de aansprekende schilderijen, die de kijker rechtstreeks het boerenleven van toen in trekken, als over de filmpjes over de situatie van nu in Kamerik, Zegveld en Harmelen. 'Je kijkt daardoor anders naar de schilderijen', hoorden we vaak. Ook de citaten uit het boek Het wassende water (1925) van Herman de Man geven kleur aan het beeld van de boeren van toen.

 

Delen:

John Sillevis, Arien Heering, Stephanie Rompa