Living Museum

Living Museum

zaterdag 6 juli

Elk kwartaal wordt het Woerdense verleden in het Stadsmuseum tot leven gewekt door storytellers. Elke keer zijn het andere personages die hun verhaal vertellen alsof ze zo uit hun eigen tijd in de onze zijn gestapt.

Wat is het programma voor deze editie?

Zaterdag 6 juli is het zover! Na een succesvolle eerste en tweede editie, zijn we klaar voor de derde Living Museum Storytellingdag bij Stadsmuseum Woerden. Deze keer kunnen bezoekers kennismaken met maar liefst vijf fascinerende historische figuren, verdeeld over meerdere momenten op de dag.

De verhalen worden verteld in de sfeervolle Vroedschapszaal op de eerste verdieping van Stadsmuseum Woerden.

🕰️ Ochtendprogramma (11.30 – 12.30 uur):
Het programma duurt ongeveer één uur, waarbij de verhalen achter elkaar worden gepresenteerd. Zorg ervoor dat je op tijd in de zaal bent, want eenmaal begonnen is het niet mogelijk om nog binnen te komen. Aan het woord komen Cornelis Vreedenburgh (kunstschilder, geboren in Woerden), Margje (boerin in 1672 – haar land wordt onder water gezet) en Klaasje van der Pauw (zij ziet in 1798 bijna de Woerdense kruittoren in de lucht vliegen).

🕰️ Middagprogramma (om 13.30, 14.30 en 15.30):
Het programma duurt steeds ongeveer 20 minuten. Zorg dat je op tijd in de zaal bent, want eenmaal begonnen is het niet mogelijk om nog binnen te komen. Aan het woord komen om 13.30 Cornelis Vreedenburgh (kunstschilder, geboren in Woerden), om 14.30 Albrecht van Beieren en zijn minnares Aleid van Poelgeest (van Beieren verleende Woerden stadsrechten, we kijken mee in een scene met dramatische afloop) en om 15.30 Klaasje van der Pauw (zij ziet in 1798 bijna de Woerdense kruittoren in de lucht vliegen).

Het museum is op zaterdagen geopend van 11.00 tot 17.00. Deelname aan Living Museum is gratis voor bezoekers en aanmelden is niet nodig.

Wat is Living Museum Storytelling?

Historische storytelling is een manier om personen en situaties uit het verleden tot leven te wekken. De verhalen zijn kort en krachtig. Alles wat wordt verteld, is gebaseerd op ware gebeurtenissen en historische gegevens. De ervaring leert dat het vertellen van verhalen in de ik-vorm een sterke methode is om historische gebeurtenissen door te geven. Na afloop van elk verhaal in Stadsmuseum Woerden is er gelegenheid om vragen te stellen aan de verteller.

De Stichts-Hollandse Historische Vereniging (SHHV) heeft sinds enkele jaren een kleine maar actieve groep vrijwilligers die zich toelegt op het aanleren van de techniek van storytelling. Deze Werkgroep Verhalenvertellers zet dit in om de geschiedenis van Woerden en omgeving toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breed publiek. Het aantal ‘voorradige’ personages groeit gestaag.

Living Museum is een trend onder musea om historische gebeurtenissen op een aantrekkelijke en vaak interactieve manier te doen herleven. Het geeft een extra dimensie aan de exposities – bij Stadsmuseum Woerden is dat de nieuwe vaste presentatie Verhaal van Woerden.
 

Elk kwartaal te zien in het Stadsmuseum!

De volgende keer is op zondag 13 oktober om 13.30 en 15.00 uur.

Delen: