Tentoonstelling stadsmuseum Woerden: GeKOEsterd - koeien in de kunst en op de koeiemart

GeKOEsterd - koeien in de kunst en op de koeiemart

zondag 3 oktober 2021 t/m zondag 15 mei 2022

Vanaf 3 oktober kun je in Woerden niet om de koeien heen! Dan is de dubbeltentoonstelling 'GeKOEsterd' te zien. In het museumgebouw vind je koeien in schilderijen en beelden vanaf de 17de eeuw tot nu. In de gratis toegankelijk pop-up expositie aan Rijnstraat 35-37 dompel je je onder in de beleving van de ‘Koeiemart’.

De tentoonstelling in het museum duurt t/m 15 mei 2022. De pop-up expositie staat t/m 6 februari 2022.

De koe zit in het Woerdens DNA

Koeien zijn van oudsher erg belangrijk voor Woerden en het Groene Hart. Op de natte bodem wil alleen maar gras groeien, akkerbouw is geen optie. Daarom houden de boeren hier vooral koeien. In 1410 krijgt Woerden al marktrechten en worden er ieder jaar in oktober koeien verhandeld. In de loop der eeuwen wordt aan de markt allerlei vertier toegevoegd zoals een kermis, braderie en wielerronde. Aan het begin van de 21ste eeuw wordt de handel in koeien noodgedwongen vervangen door een koeienshow, maar de traditie van de ‘Koeiemart’ -zoals Woerdenaren hem noemen- blijft bestaan. Tegenwoordig trekt de mart jaarlijks 30.000 bezoekers die zich typische gerechten zoals poffertjes, snert en kristaljons goed laten smaken. Sinds 2017 behoort de Koeiemart tot het nationaal immaterieel erfgoed.
 

Koe in de Kunst

In het museum zie je de loeiende dames in allerlei stijlen, tijden en stromingen. Bijvoorbeeld in 17de-eeuwse veestukken en Italianiserende landschappen maar ook in mythologische voorstellingen. Zo is er werk van dé 17de-eeuwse veeschilder Paulus Potter maar ook van Nicolaes Berchem en Karel Dujardin. Haagse School-schilders zoals Willem Maris, Anton Mauve en Willem Roelofs zijn vertegenwoordigd en natuurlijk ontbreekt het werk van Woerdense modernist Leo Gestel niet. De vele interpretaties laten zien dat koeien onlosmakelijk verbonden zijn met de Nederlandse cultuur. Hedendaagse kunstenaars als Pieter Pander, Marleen Felius en Hans Versfelt tonen hun hedendaagse kijk op deze beesten. Kortom: hulde aan de koe! 
 

Koeiemart

In de gratis toegankelijke pop up tentoonstelling aan de Rijnstraat 35-37 duik je onder in de sfeer van de Koeiemart. In de loop der eeuwen is de mart uitgegroeid tot een typisch Woerdens fenomeen waar iedere Woerdenaar herinneringen en gevoelens bij heeft. In de voorbereiding van deze tentoonstelling zijn gesprekken gevoerd met allerlei mensen; hun verhalen zijn verwerkt, evenals hun blik op de toekomst. Ook bezoekers van de tentoonstelling worden van harte uitgenodigd hun herinneringen en toekomstbeelden te delen!

De tradities en de beleving van de mart worden speciaal voor deze tentoonstelling door de kunstenaars Suzan Hijink en Maus Bullhorst verwerkt in een wandvullend kunstwerk. Een feest van herkenning!

Tenslotte verwonder je je over de grappige, particuliere ‘koeien-verzamelingen’, die bijeen zijn gebracht na een oproep van het museum.

Let op: voor het pop-up museum gelden aangepaste openingstijden.

Activiteitenprogramma

Bij deze tentoonstelling wordt een activiteitenprogramma georganiseerd, houd deze site in de gaten!

Deze tentoonstelling Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuur Platform Woerden, Stichting Vrienden van het Stadsmuseum, Mondriaan fonds, K.F. Hein Fonds, V.S.B. Fonds Woerden, Prins Bernhard Cultuurfonds en het Rabo Dichtbijfonds.

Delen:

Nieuwsbrief

Deze website is voorzien van reCAPTCHA. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Paulus Potter, collectie Rijksmuseum

Jaap vd Vooren sr. Collectie Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard

koeienshow, foto gemeente Woerden Alex de Kuijper