Stadskannen weer thuis in het Stadsmuseum

Stadskannen weer thuis in het Stadsmuseum

23/08/2018 - Ruim een jaar ontbraken de twee originele tinnen stadskannen in de Vroedschapszaal van Stadsmuseum Woerden. Ze waren even ‘niet thuis’ vanwege een omvangrijke restauratie. Op 31 juli kon conservator Stephanie Rompa de kannen ophalen bij de restaurator in Schoonhoven en nu staan ze weer te pronken op de Zeeuwse kast.

De kannen dateren uit 1542 en werden door de vroedschap, het toenmalige gemeentebestuur, gebruikt om wijn uit te schenken, bijvoorbeeld als er hoog bezoek was. De inhoud van de grote kannen werd in kleinere kannen geschonken, die aan tafel werden gebruikt om bekers en glazen te vullen. Vaak werd de wijn meegebracht door burgers die met een verzoek kwamen, om de vroedschap tevreden te stellen.

Restauratie en conservering
Ouderdom komt met gebreken, en dat gold ook voor deze kannen. Tin is een kwetsbaar materiaal, dat snel vervormt. Restaurator Erik van Egmond, dé specialist op het gebied van tin restauratie, is begonnen met het verwijderen van los vuil en losse tinpest. Tinpest is een verouderingsproces waarbij de structuur van het materiaal verandert, te herkennen aan donkere plekken met blaasjes en oneffenheden.

Al snel bleek dat de kannen er slechter aan toe waren dan gedacht: de tinpest zat veel verder verspreid en de voet van de kan zat voor bijna 60 % los door scheurvorming. Dat maakte het uitdeuken een stuk moeilijker. Maar het is gelukt om de kannen weer in hun oude vorm te krijgen. Daarna zijn ze zo behandeld dat ze hun stevigheid terugkregen en weer tientallen jaren mee kunnen. Echt vakwerk dat alleen door een specialist gedaan kan worden!

beschadigde kan

Al eens eerder weggeweest…
In 1983 zijn deze twee kannen uit de Vroedschapszaal gestolen. Twee jaar later doken ze op bij een antiekhandelaar in Amsterdam, die had ontdekt dat hij gestolen waar had aangekocht. Hij lichtte de politie in en omdat hij ter goede trouw was, kon men niets anders doen dan de kannen voor drie duizend gulden terug te kopen. Firma Forsthövel was toen zo genereus om dit te financieren, als bijdrage aan de stad vanwege hun 150 jarig bestaan.

Nu zijn de kannen weer ‘thuis’ en kun je ze bewonderen in het Stadsmuseum.

Delen: