Actuele tentoonstelling
Nieuwsflits
Tentoonstellingsarchief

Herman van Swanevelt, Italiaans landschap met een schaapskudde. Olieverf op doek, 68,2 x 95,5 cm. Particuliere collectie
Het zuiden tegemoet is een unieke tentoonstelling met zo'n twaalf schilderijen, vijftien tekeningen en 20 prenten van de in Woerden geboren landschapschilder Herman van Swanevelt. Voor deze tentoonstelling worden werken van Van Swanevelt uit Nederland en uit verschillende andere landen van Europa naar Woerden gehaald. Samen geven ze een representatief beeld van Van Swanevelts oeuvre. Nooit eerder werd een tentoonstelling aan hem alleen gewijd; zijn geboortestad is de aangewezen plaats om dat nu voor het eerst te doen. Deze bijzondere tentoonstelling wordt begeleid door een boek over Van Swanevelts leven en werk.

De zonovergoten sfeer van het Zuiden
Herman van Swanevelt, in Woerden geboren, bracht het grootste deel van zijn leven door in Italië en Frankrijk. Hij was een sleutelfiguur onder de 'italianisanten': Nederlandse kunstenaars die zuidelijke landschappen afbeeldden. Werk van Van Swanevelt bevindt zich in belangrijke musea over de hele wereld, tot in Tokio aan toe.

Italiaans landschap met figuren. Olieverf op doek, 71,3 x 100,2 cm. Particuliere collectie

Van Swanevelts landschappen ademen de sfeer van het Zuiden. We zien zonovergoten bergachtige verschieten, Romeinse ruïnes, majestueuze bomen en reizigers op de voorgrond, al dan niet met bepakte ezels. Deze voorstellingen weerspiegelen een klassiek landschapsideaal. Bijzonder is ook dat Van Swanevelt, anders dan zijn voorgangers, op subtiele wijze de lichtval op verschillende tijden van de dag wist af te beelden: zonsopgang, zonsondergang, of juist het in vol zonlicht badende middaguur.

De Porta Pinciana in Rome. Penseel in bruin over sporen van krijt of grafiet, 206 x 272 mm. Rijksprentenkabinet, Rijksmuseum, Amsterdam

Van Swanevelt tekeningen zijn divers van aard. Er zijn vlotte, ter plekke gemaakte natuurstudies bekend, in het atelier uitgewerkte tekeningen, maar ook ontwerpen voor schilderijen en etsen. Al deze soorten tekeningen zijn in de tentoonstelling vertegenwoordigd.

Landschap met hoge rotsen. Olieverf op doek, 56 x 69 cm. Rijksmuseum, Amsterdam

Van Swanevelt was verder een fervent etser. Zijn etsen laten diverse onderwerpen zien: Bijbelse verhalen, mythologische geschiedenissen, dieren, Romeinse ruïnes, en landschappen louter om het natuurschoon. Dat laatste was bijzonder: Herman van Swanevelt was een van de eerste kunstenaars die landschappen puur om het landschap zelf afbeeldden, dus niet als achtergrond voor Bijbelse of mythologische verhalen.

Italiaans landschap met reizigers en vissers. Olieverf op doek, 77 x 102,2 cm. Kunsthandel Rafael Valls, Londen

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een boek met essays over Van Swanevelts veelbewogen leven en over zijn schilderijen, tekeningen, etskunst en zijn contacten in de Parijse kunstwereld. Het boek maakt de laatste stand van zaken in het onderzoek naar Van Swanevelt toegankelijk in vlot geschreven, voor een breed publiek bedoelde teksten met veel illustraties. De essays zijn geschreven door gerenommeerde kunsthistorici. Het boek wordt uitgegeven door het Stadsmuseum Woerden en de jonge kunstuitgeverij P.S. Items in Harderwijk en kost 19,95 euro.